Πελματογράφημα

Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που αναλύει την κατανομή των πιέσεων κατά τη στάση και τη βάδιση, αποτυπώνοντας ψηφιακά τη μορφολογία του πέλματός σας. Δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία καταγράφει τις πιέσεις που ασκούνται σε κάθε σημείο του πέλματος, όταν αυτό βρίσκεται σε επαφή με την επιφάνειά της.

Με την συσκευή είναι συνδεδεμένος ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο οποίος συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Η εξέταση. Η διαδικασία είναι ανώδυνη σύντομη, οικονομική και χωρίς ακτινοβολία. Πρέπει να βγάλετε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας. Ο ειδικός θα σας ζητήσει να σταθείτε σε χαλαρή, όρθια στάση πάνω στην επιφάνεια του πελματογράφου.

Τα αποτελέσματα. Η ανάλυση των μετρήσεων γίνεται από τον υπολογιστή και η τελική τους αξιολόγηση από τον ειδικό, ο οποίος, εάν το κρίνει απαραίτητο, θα σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε ειδικά ορθωτικά πέλματα, κατασκευασμένα από ειδικευμένους επιστήμονες στην ορθωτική θεραπεία του κάτω άκρου. Τα εξατομικευμένα πέλματα προσαρμόζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού και υποστηρίζουν απόλυτα το πέλμα.

Αυτό θα εξισορροπήσει τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σας όταν περπατάτε, θα αποτρέψει την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων, θα σταματήσει την πρόοδο των υπαρχόντων προβλημάτων και θα προσφέρει καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών, διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων και ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Πότε είναι απαραίτητη. Το εάν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας. Επίσης ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.

Το πελματογράφημα συνήθως ενδείκνυται για:

  • Παθήσεις των πελμάτων (μεταβολή της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας ( ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της πτέρνας), κάλους, αχίλλειος τενοντίτις .
  • Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα πελμάτων, γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
  • Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. (Με τη χρήση ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται).
  • Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια).
  • Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, οσφυαλγία, ισχιαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
  • Αθλητικούς τραυματισμούς, σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.
  • Αδύναμο μυϊκό σύστημα.
  • Ανισοσκελία.

 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΛΑΤΥΠΟΔΙΑ

Φυσιολογικά η ποδική καμάρα αρχίζει να αναπτύσσεται μετά την ηλικία των 12-18 μηνών, αφού δηλαδή το βρέφος αρχίσει να περπατάει και ολοκληρώνεται γύρω στα 5-6 χρόνια.

Εάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση γι’ αυτό. Είναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να την δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Με τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ανατομικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.

Είναι σημαντικό ότι η πλατυποδία, άσχετα αν προκαλεί πόνο ή όχι, (εξαιτίας της μη σωστής τοποθέτησης των αξόνων των αρθρώσεων στη σωστή θέση) είναι μια από τις αιτιολογίες για σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης, γονάτων και ισχίων.